maandag 7 november 2011

Veel om dankbaar voor te zijn...

Lieve allemaal,

...het is toch niet te geloven. Eén van onze Europese landen kampt al dagen met zware regenval en overstromingen.

De autoriteiten in Var lieten weten dat in 3 dagen tijd 200 tot 300 millimeter regen is gevallen. Meestal valt zo'n hoeveelheid in een periode van 3 maanden. Zeker 3300 mensen hebben geen elektriciteit meer.

Rivieren zijn buiten hun oevers getreden en huizen en straten zijn ondergelopen.
Er is tot nu toe 1 persoon om het leven gekomen: een 51 jarige man, die door het water werd meegesleurd, volgens de politie.

Het is triest om te zien, wat zoveel water teweeg kan brengen. 2000 mensen zijn geëvacueerd wegens het noodweer van de afgelopen dagen.


Straten zijn ondergelopen.


Een jonge vrouw baant haar weg door de stroming.


Alle elektrischetijd is uitgevallen.

De zender Europ 1 meldde dat het water in de rivier Var is gestegen van 1,5 naar 5 meter. Circa 1200 mensen die in problemen zijn gekomen zijn door de brandweer gered. Daarbij zijn er ook helikopters ingezet

Ook in het Noorden van Spanje zijn er problemen door het slechte weer. Er zijn zeker 12 mensen in de plaats Hernani door de politie uit hun huizen gered. Door het buiten de oevers treden van de rivier, is het water hun huizen binnen gelopen en raakte ze in problemen en  konden ze geen kant meer op.

****

Het lijkt me verschrikkelijke angstaanjagend als je zulk noodweer en overstromingen meemaakt.
Hier in Veenendaal, mijn woonplaats heeft er jarengeleden ook een watersnoodramp plaatsgevonden op 26 maart 1855.
De mensen die nog de mogelijkheid hadden om te  vluchten, vluchtte naar de Oude Kerk bij de markt.
Dit is de hoogste plek van Veenendaal.

Mensen hulproepend om de daken van hun huizen.


26 Maart 1855 
Doordat de noodklok tijdig geluid was, konden vele Veenendaalers tijdig vluchten. Hierdoor waren er weinig tragische ongevallen. Toch hadden enkele Veenendalers geen geluk, zoals het gezin Van Wijk. Op 8 maart begaf het gezin zich uit de Zandstraat per aak naar de bergrand via de Kerkewijk op weg naar Amerongen. Maar de schuit sloeg om, ongeveer ter hoogte waar nu hotel Grath staat. Vijf kinderen en de grootvader Cornelis Jansen kwamen om. De rest van het gezin - vader, moeder en twee van de kinderen - wist zich te redden in boomtoppen en werden later naar de kerk op de Markt gebracht. Een Amsterdammer die kort daarop Veenendaal bezocht, organiseerde via een Amsterdamse courant een hulpactie voor het gezin. Hij haalde hiermee 500 gulden op.

Toch werd bijna heel Veenendaal verwoest. Mensen vluchtte soms nog naar Amerongen als ze daar nog de tijd voor hadden. Maar de meeste hulpbehoefende, zieken, ouderen, hadden geen andere mogelijkheid dan te vluchtten naar de hogergelegen gebieden zoals de Oude Kerk op de Markt.

Dagelijks gebeuren er nog overstromingen en zoveel natuurrampen. Hier in Nederland, hebben we er al een tijd niet bijzonder veel last meer van.
Dat is heel bijzonder als je terug kijkt op onze geschiedenis.

Laten we allemaal de Heere Jezus dankbaar zijn, want we hebben veel om dankbaar voor te zijn,... en laten we vooral bidden voor de mensen in andere landen (zoals Frankrijk of Spanje) die kampen met natuurrampen.

  Liefs, Ine-Maartje

3 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad zo erg daar. Laten we voor hem bidden.

    Vroeger dacht ik dat alleen het westen van ons land met overstromingen te kampen hadden. Maar idd, Veenendaal ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor je oproep om te bidden Ine-Maartje, dat is iets dat we altijd kunnen doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Roos: Het was idd ook in Veenendaal. :)

    @Marja: Inderdaad!

    Bedankt voor jullie reacties!

    BeantwoordenVerwijderen